Merhabalar bu yazımda veritabanı yönetim sistemlerini temel yapısı ile ele alacağım bu nedenle öncelikle veri nedir kavramı ile başlayalım.
Veri nedir ?
Öncelikle bilgi veri kavramı birbirinden ayrılmalıdır. Veri bilgiyi elde etmeye yarayan işlenmemiş ham maddeye denmektedir yani bilgi veriyi kullanmaya başladıktan sonra ortaya çıkar.
Veri Tabanı nedir ?
Veri tabanı birbirleriyle ilişkili olan verilerin tutulduğu, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun mantıksal ve fiziksel olarak tanımlarının olduğu bilgi depolarıdır. Veri tabanları gerçekte var olan ve birbirleriyle ilişkili olan varlıkları ve ilişkilerini modeller. Günümüzde hemen hemen verilerin kullanıldığı tüm alanlarda Veri Tabanı Yönetim Sistemi yazılımı kullanmak mecburi hale gelmiştirVeri Tabanı Yönetim Sistemi kullanıcı ile veri tabanı arasında bir ara birim oluşturur ve veri tabanına her türlü erişimi sağlar. Bir veri tabanı verileri koruma, onlara erişim sağlama, güncelleme, ilişkilendirme gibi temel işlemleri yapabilmelidirVeri Tabanı Yönetim Sistemleri veri modeline göre Hiyerarşik veri tabanları, Ağ veri tabanları, Nesneye yönelik veri tabanları, İlişkisel veri tabanları şeklinde ayrılmaktadır biz İlişkisel veri tabanı üzerinde duracağız.
İlişkisel Veri Tabanları
İlişkisel veritabanı mantığı 1970 yılında Dr. Edgar F.Codd tarafından yazıla ''A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks'' adlı makalede ortaya atılmıştır.
İlişkisel veritabanlarındaki yapıda veriler tablolar halinde saklanır. Tablolar alanlardan ve kayıtlardan oluşur.İlişkisel veri tabanlarını anlamak için anahtar kavramını iyi anlamak gerekir. Primary Key, Unique Key ve Foreign Key olmak üzere 3 çeşit anahtardan bahsedeceğiz. Şimdi bu anahtarların ne işe yaradığına bakalım...
➧Primary Key(Birincil Anahtar):Primary key bir tabloda buluduğu satırı ifade edecek bir anahtar veridir. Tabloda Primary key alanına ait verinin tekrarlanmaması gerekmektedir
➧Unique Key(Tekil Anahtar):Uniqe key olarak tanımlanan bir alan için bir değer sadece bir kere girilebilir. Bir başka satıra daha aynı verinin girilmesine izin verilmez. Primary key'den farklı olarak unique key NULL değerini alabilir.
Örneğin personele ait verilerin tutulduğu bir tabloda personel sicil numaraları kişiye özel olacağından unique key olarak tanımlanabilir ancak isimler unique olarak tanımlanmamalıdırlar çünkü aynı isme sahip birden fazla personel bulunabilir eğer personel adı unique tanımlanırsa aynı ismin ikinci defa girilmesine sistem izin vermez
➧Foreign Key(Yabancı Anahtar):Bir tabloya girilecek değerleri başka bir tablonun belli bir alanı ile ilşkilendirmeye yarar.Şimdi aşağıdaki örnek tablo üzerinden yapıyı daha iyi anlamaya çalışalım.
Alttaki tabloda courseId ismide bir primary key'imiz var bu primary key bu tablo için ayırt edici bir değerdir. Diğer tablodada courseId'si isminde bir foreign key'imiz var foreign key'in amacının tablolar arası ilişki kurmak olduğundan bahsetmiştik. İlk tablodaki foreign key ikinci tablodaki primary key alanını işaret etmektedir.Bu yazıda ilişkisel veri
tabanındaki genel kavramlardan bahsetmiş olduk daha sonraki bölümde daha detaylı bir şekilde ilişkisel veri tabanını ele alacağım.